Wat is een jeans kever?


Lees over de Jeans Kever en Jeans Bug

Een “jeans bug” is een speciale serie van de bekende Volkswagen Kever, geproduceerd van 1973 t.m 1975. De Jeans kever is zeker de meest bekende special edition onder Kevers liefhebbers. Deze limited edition is geproduceerd in een groot aantal tussen 1973 en 1975 en is later verlengd door de fabricage in de buitenlandse kever fabrieken. Daarnaast konden ook aftermarket kits worden gekocht om je normale kever om te bouwen tot jeans kever.

Herkomst naam Jeans Kevers

De naam jeans komt van de jeans bekleding die Volkswagen gebruikte voor de stoelen in de kever. De naam heeft – voorz over wij weten – niets te maken met de gelijknamige musical Jeans uit de zeventiger en tachtiger jaren.

Wat is een jeans kever?Ontstaan van de Jeans Bug

In de jaren 60 kon bijna iedere Nederlander een auto veroorloven, en in de jaren 70 raakte de markt dientengevolge verzadigd. Door externe factoren zoals de oliecrisis, kwam de autobranche in nog zwaarder weer. Het werd voor de producenten minder makkelijk om auto’s te verkopen. Een manier om de verkoop te stimuleren was het actiemodel. Je bedacht een leuk thema met bijzondere looks, en je verkocht deze als limited edition. Zo bedacht Volkswagen in 1973 de Jeans Bug.

Hoe zag de jeans bug kever eruit?

De eerste Jeans Bug van 1973 was gebaseerd op de spaarkever. Deze was al jaren in omloop en kon dus wel aan actie gebruiken. De Jeans-uitvoering bestond uit een specifieke gele kleur, de stoelen waren bekleed met denim, of ‘jeansstof’. De kever had 4-spaaks Lemmertz GT-velgen, het reguiere chroomwerk was nu matzwart en aan de zijkant liep een zwarte plakstreep met het woord ‘jeans’ erin.

Wat is een jeans kever?

Jeans bug huren

Uiteraard beschikt Keveruitje ook over een Jeans Bug, een mooie 1200 kever uit 1973. Nog voorzien van de zwarte jeans strepen en gele kleur, en zelfs met de originele zwarte wieldoppen met Jeans inscriptie!

Meer artikelen: