Wat is de Kever VW?


Lees alles over de Kever VW

De kever is een auto van het bekende automerk VW, ook wel Volkswagen. De kever was de eerste auto die Volkswagen produceerde, en de productie liep maar liefst 65 jaren door tot 2003!

De geschiedenis van Volkswagen

In de jaren ’30 vroeg Hitler een aantal auto ingenieurs om een ontwerp te maken voor “een auto voor het volk”. Josef Ganz ontwierp rond 1930 al een eerste soort “volkswagen”, en Hitler vroeg Ferdinand Porsche het ontwerp te perfectioneren. Na het zien van de tekeningen werden een aantal prototypes door Hitler besteld. De kever moest 4 personen kunnen vervoeren, betaalbaar (1000 Deutsche Mark) en betrouwbaar zijn en 100 km per uur kunnen halen. De eerste 30 prototypes reden maar liefst 2.4 miljoen kilometers ( 80.000 km per auto, voor die tijd heel erg veel!) en werden goedbevonden. De auto kreeg de naam “KdF” wagen, van Kraft durch Freude.

Wat is de Kever VW?Karstadt als Volkswagen stad

Hitler richtte een nieuwe stad op om zijn fabrieken en werklieden te plaatsen. De toepasselijke naam Karstadt was geboren en i 1938 opende Hitler hoogstpersoonlijk zelf de fabrieken. De eerste productie ging van start. Uiteraard gooide de oorlog roet in het eten, en werden niet veel kevers gebouwd. Sterker nog, de gebouwde autp’s waren vrijwel allemaal voor militair gebruik bestemd, zoals de de Schwimmwagen en de Kubelwagen (feitelijk allemaal kevers).

Volkswagen Kever na de oorlog

Na de oorlog werd Duitsland verdeeld in Oost- en West Duitsland. Karstadt lag in West-Duitsland, en Engeland stuurde ingenieur Ivan Hirst om de productie weer te hervatten. De naam Karstadt deed teveel denken aan het “oude” Duitsland en de naam werd veranderd in Wolfsburg (naar het nabijgelegen kasteel). In 1946 rolden de eerste kevers weer van de band, onder de naam Type1. De fabrieken gingen officieel verder als “Volkswagen”.

Meer artikelen: